Zwanger en klachten?

Ben je zwanger en heb je pijn in de bil, schaambeen, stuit en of lage rug? En/ of een zwaar gevoel in de bekkenbodem? Is de pijn soms stekend en schietend van aard? Heb je tijdens het staan een plotseling gevoel van verlies van controle over een been? Zak je een enkele keer daadwerkelijk door het been. Heb je last van urineverlies? Heb je moeite en pijn tijdens lopen? Moeiteen pijn bij opstaan uit bed? Moeite met opstaan vanuit een stoel?

Dan is er een reden om contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut. Wacht niet te lang. Door dat jij inzicht krijgt in je klachten en veranderingen in je lijf en doordat je weet hoe je je pijnklachten kunt verminderen. Kun je actiever blijven en blijf je plezier houden in je zwangerschap.

Wat kan een bekkenfysiotherapeut voor u als zwangere betekenen?

Het kan zijn, dat u tijdens de zwangerschap, of na de bevalling klachten krijgt in de lage rug, rondom het bekken of in de benen (zie boven )

Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten bestaan. Dit kan variëren van continu pijnklachten tot alleen hinder vlak voor of tijdens de menstruatie. Indien de klachten blijven aanhouden, adviseren wij u om een afspraak te maken met een bekkenfysiotherapeut.

Gedurende de zwangerschap, de bevalling en de maanden daarna ondergaat uw lichaam enorme lichamelijke veranderingen Het is geen wonder, dat de blaas het daarbij zwaar te verduren krijgt.  Het is heel normaal in en na deze periode last te hebben van ongewild urineverlies. Echter is het wel belangrijk, dat dit geen maanden duurt. Incontinentieklachten dienen in de eerste weken na de bevalling weer af te nemen en na 6 weken moet u de urine weer goed op kunnen houden. Heeft u langer dan 6 weken na de bevalling nog steeds ongewild urineverlies, dan adviseren wij u een afspraak te maken met een bekkenfysiotherapeut.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk, omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel, dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze verweking klachten van instabiliteit.

Bekend is dat bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat er gebruik wordt gemaakt van compensatiemechanismen. De bekkentherapeut besteedt veel aandacht aan het analyseren en wetenschappelijk doorgronden van deze compensatiemechanismen. Op korte termijn zijn deze compensatiemechanismen effectief en dragen bij aan herstel. Op langere termijn houden deze compensatiemechanismen pijnklachten in stand, of zijn aanleiding voor nieuwe klachten. Neutraliseren van deze compensatiemechanismen en herstellen van een normale functie leidt tot een afname van pijnklachten. Het is dan ook logisch, dat tijdens de behandeling door de bekkenfysiotherapeut niet de pijn, maar herstel van de functie centraal staan

Marjon van der Hooft is fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut. Vanuit een breed kenniskader en expertise met diagnostiek en behandelen van gezondheidsproblemen als bekkenbodemklachten, lage rug- en bekkenpijn en de organen in de onderbuik, kan zij maatwerk bieden en een bijdrage leveren aan een oplossing van uw gezondheidsprobleem. Zij onderzoekt of er een relatie is tussen de klachten, het fysiek bewegen en ook of er factoren zijn –zoals de algemene conditie of fitheid, stress, werk, hobby, thuissituatie- die een positieve of negatieve invloed hebben op uw klachten. Dit alles om voorwaarden te creëren om u weer normaal te laten bewegen en blijven functioneren in uw dagelijks leven.

Laat een bericht achter

*

captcha *