Pak de trap, ga dansen, stoei met de kinderen, bewéég!

Met deze kop in de Volkskrant werd vorige maand het effect van alledaagse bewegingen op gezondheid in een artikel besproken. Misschien een open deur om het belang van bewegen te bespreken, maar een aantal uitkomsten van diverse onderzoeken wat in dit artikel werd besproken, is leuk om met u te delen en hoopvol nieuws voor degene die hun goede voornemen om naar de sportschool te gaan, afgelopen maand zagen sneuvelen.

Het effect van bewegen op onze gezondheid is evident, maar ook de gezondheidseffecten van niet bewegen (zoals zitten) worden steeds duidelijker. Ons lichaam reageert namelijk niet alleen op activiteit, maar ook op inactiviteit. In de afgelopen decennia zijn we steeds meer gaan zitten en 1 op de 3 van werkende populatie in Nederlander zit langer dan 7,5 uur per dag. We zijn daarmee Europees kampioen zitten.

Als u een paar keer per week beweegt, is dat altijd goed voor uw gezondheid, maar het compenseert niet de effecten van een hele dag zitten. Alleen bij mensen die veel meer (5x meer) bewegen dan de norm, zien we dat het aantal uren zitten, geen invloed meer heeft op hun gezondheid. Maar die hebben waarschijnlijk minder tijd om te zitten.

Minder zitten levert al aanzienlijke gezondheidswinst op, zeker als je dit combineert met kleine beetjes bewegen door de dag en door actief te zijn in je dagelijks leven. Bijzonder om te vermelden is dat de eerste 15 minuten bewegen (gouden kwartier) de meeste gezondheidswinst oplevert. Uiteraard is het zo dat meer bewegen altijd gezondheidswinst oplevert , maar niet zoveel als de eerste 15 minuten. Dus als u wat voor uw gezondheid wil doen, pak dan wat vaker de trap, parkeer de auto wat verder weg als u gaat winkelen, ga eens tijdens een wandeling vergaderen of iets bespreken, kortom wees creatief in de mogelijkheden om actief te zijn en/of wordt actiever om creatief te zijn.

Stefan Buikema werkt als trainer/coach, fysiotherapeut en manueeltherapeut en geeft lezingen, workshops en trainingen in Positieve Gezondheid.

Laat een bericht achter

*

captcha *